Gävleimamens son åtalas vid Gävle tingsrätt misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Foto: SVT

Rättegång inledd mot Gävleimamens son – åklagare yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes en rättegång i Gävle tingsrätt angående misstänkt penningtvätt. Den misstänkte är son till Gävleimamen Abo Raad.

Det hela började då en kvinna får sitt Bank-ID kapat 2017 av en person som tar lån för hundratusentals kronor i hennes namn. En gärningsman som ännu är okänd.

465 000 kronor av de olagligt lånade pengarna överförs sedan till en idrottsförening i Gävle vars klubbkonto disponeras av Gävleimamens son. Gävleimamens son åker sedan under två dagar runt på flera olika växelkontor i Stockholm och tar ut merparten av pengarna i utländsk valuta samt överför en mindre del till sitt eget konto.

– Men min klient har inte haft vetskap om att pengarna kommit från brottslig verksamhet, säger Fredrik Åkerblom, försvarsadvokat.

Enligt Gävle imamens son har idrottsklubben blivit vilseledda genom att tro att de fått ett erbjudande om att åka på träningsläger i Dubai. En man som påstått sig vara en arrangör för lägret ska enligt försvaret ha kontaktat klubben och sagt att han ska föra över pengar som ska finansiera resan.

– De påstådda arrangörerna förklarade att det var av bokföringsskäl. Att klubben skulle ta ut de överförda pengarna i utländska kontanter och ge till arrangörerna, Fredrik Åkerblom, försvarsadvokat.

Åklagare yrkar på fängelse

– Min uppfattning är att detta inte är uppgifter som förtjänar tilltro, säger Christer Sammens, åklagare.

Åklagare Christer Sammens yrkar på två till fyra månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.