Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) uppger att det inte blir några extra medel till vildsvinsjägare, Foto: TT

Regeringen: Nej till extra pengar för radioaktiva vildsvin

Publicerad

Majoriteten av de vildsvin som fälls i Gävleborg har ohälsosamt höga halter av cesium, vilket har fått jaktintresset att minska. Regeringen säger dock nej till att skjuta till pengar som skulle täcka provtagningskostnader.

Efter SVT Gävleborgs rapportering om att jaktintresset på vildsvin minskar eftersom köttet är oätligt på grund av radioaktivitet, ställde riksdagsledamoten Ulla Andersson (V) från Gävle en fråga tilll landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om regeringen tänker skjuta till medel som åtminstone skulle betala jägarnas provtagningskostnader, som de i dag får stå för själva.

Finns inga planer på mer pengar

Nu har Jennie Nilsson (S) svarat och meddelat att regeringen är väl bekant med problemen som vildsvin orsakar i bland annat lantbruket, men att det för närvarande inte finns några planer på att tillföra medel för provtagning av cesium i vildsvinskött.

Både Svenska jägareförbundet, Lantbrukarnas riksförbund och Länsstyrelsen Gävleborg har påtalat att en jakt på vildsvin är viktig för att tillgodose samhällets olika intressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.