Foto: TT/SVT

Mer än varannat vildsvin i Gävleborg radioaktivt – jaktintresset falnar

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvin har kommit till länet men nu riskerar populationen att växa okontrollerat och ställa till med problem. För mer än varannat vildsvin som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium, vilket påverkar jägarnas intresse.

Jägare får själva stå för provtagning och sedan destruering om vildsvinet har för höga halter av cesium som finns i marken efter Tjernobylolyckan 1986. I början av 2019 hade sju av tio vildsvin, alla fällda i Gästrikland, cesiumhalter över gränsvärdet för vad som får säljas eller skänkas bort. För privat bruk bör det inte ätas mer än enstaka gånger.

Jaktintresset falnar och vildsvinspopulatioen ökar

Jägareförbundet ser att jaktintresset falnar och en ökad vildsvinspopulation kan drabba lantbrukare som får sina grödor uppbökade. Både Svenska jägareförbunet och Lantbrukarnas riksförbund vill se ett statligt stöd som betalar provtagningen i drabbade områden.

– Det börjar bli bråttom, det är ofta från samhället jägare får tryck om att minska vildsvinsstammen och då är det rimligt att även de bekostar provtagningen så att det inte bara är jägaren som ska stå för hela kostnaden, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

Inga pengar finns just nu

Länsstyrelsen Gävleborg anser att vildsvinsjakten är viktig men saknar egna medel för att bekosta provtagning.

– Vi försöker utifrån de kanaler vi har hitta vägar för att eventuellt få till en finansiering för att hjälpa jägarna, säger Saea Waern, vilthandläggare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.