Hur mycket cesium finns det egentligen kvar i svamparna?

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg följde med elever från årskurs nio på Sofiedalsskolan i Valbo när de gav sig ut i skogen för att ta prover på svampar, jord och djurspillning. Det för att ta reda på hur mycket cesium det egentligen finns kvar i skogen efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

För att genomföra massexperimentet ”Strålande jord” har forskare vid Uppsala universitet tagit hjälp av skolklasser runt om i Sverige. Bakgrunden till projektet är kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 och eftersom Gävleområdet drabbades extra hårt av radioaktivt nedfall i samband med olyckan så är det förstås intressant att se hur mycket cesium som finns kvar i marken just här.

– Det spred sig över Norden, speciellt i Gävle så det är dels därför de vill undersöka hur det ser ut här, säger eleven Elvira Eklöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.