Elever från Edsbyn och Gävle i stort forskningsprojekt. De ska samla in svampar och jord för mätning av Cecium vid SLU. Foto: TT/Arkiv

Elever från Edsbyn och Gävle i stort forskningsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Elever i Celsiusskolan och i Sofiedalskolan i Valbo hjälper forskare vid Uppsala universitet och SLU med massexperimentet ”Strålande jord”.

Runt om i Sverige har omkring 250 klasser anmält sig till höstens nationella elevprojekt. Nu har de fått sin experimentutrustning och är på väg ut i skogarna för att samla in svampar, jord och djurspillning. Frågan forskarna vill få svar på är om det finns radioaktivt cesium i svensk svamp och vad det i så fall rör sig om för mängder.

Efter Tjernobyl

Bakgrunden till projektet är kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Efter olyckan genomförde svenska myndigheter radioaktivitetsmätningar med flygplan eftersom hela Sverige behövde kartläggas.

Framför allt mättes förekomsten av Cesium-137 som har en halveringstid på cirka 30 år.

– Nu när det gått drygt 30 år sedan olyckan vill vi göra nya mätningar och se om fördelningen ser lika ut idag som precis efter olyckan, säger Cecilia Gustavsson, universitetslektor vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet är en av forskarna i Strålande jord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer