Enligt strålskyddsmyndigheten visar studier från andra delar i Europa att cesiumhalterna är relativt höga i vildsvin jämfört med annat vilt. Foto: Hasse Holmberg/TT

Myndighet vill analysera radioaktiva vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar jägare i länet att skicka in vildsvinskött för en gratis analys. Det gäller kött från vildsvin i områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan.

Myndigheten söker köttprover från framlägg på vildsvin som är skjutet i bland annat Uppsala, Södermanland och Västmanland. Det för att öka kunskapen om cesium-137 i vildsvinskött, det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Myndigheten vill även ta del av mätresultaten och uppgifter om var och när djuret är skjutet.

Under tiden för Tjernobylolyckan 1986 så var vildsvinsstammen mycket begränsad i Sverige. Men när nu vildsvin etablerar sig i områden där nedfall från Tjernobylolyckan skett, anser man att cesiumhalter kan överstiga försäljningsgränsvärdet som rekommenderas från Livsmedelsverket.

Köttprovet ska tas från framlägg på vildsvin som är skjutet i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands eller Västerbottens län.

Du ska fylla i och skicka in en elektronisk ansökningsblankett

Provet ska skickas till Radonova tillsammans med den provkod du får från Strålsäkerhetsmyndigheten när du har skickat in den elektroniska blanketten.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer