Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Lithammer, 31 år, berättar om varför hon lät sin vän fotografera henne efter bröstcancerbeskedet. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Maria fick bröstcancer som 26-åring: ”Vi har ingenting i släkten”

Uppdaterad
Publicerad

En måndag i december fick Maria Lithammer, då 26 år, veta att hon hade bröstcancer. I dag är hon 31 år och friskförklarad. Men resan tillbaka har varit lång.

– Det finns ett innan och ett efter, även om man inte vill se det så, säger Maria Lithammer.

Maria Lithammer hittade en knöl i sitt bröst ett år innan hon fick sin cancerdiagnos, som visade sig vara ofarlig. När hon sen upptäckte en ny knöl i det andra bröstet hade hon inte bråttom att kolla upp den.

– Men när jag märkte att den började växa kände jag att något inte stämde, säger Maria Lithammer.

Hon var bara 26 år när hon fick veta att hon hade bröstcancer. Att få bröstcancer i så pass ung ålder är ovanligt. Enligt Cancerfonden är det färre än 5 procent som får diagnosen innan 40-års ålder.

Blev friskförklarad efter ett halvår

Sex månader efter cancerbeskedet friskförklarades Maria Lithammer, efter flera behandlingar med cellgifter. Något hon beskriver som svårt.

– Lika enkelt som du blev dödssjuk blev du en dag bara frisk också, säger hon.

Varför kvinnor får bröstcancer är inte helt klarlagt, men det kan bland annat handla om ärftlighet. Idag är ärftlighet dominerande orsak i 5 till 10 procent av alla bröstcancerfall. I Maria Lithammers fall har läkarna inte hittat någon orsak till hennes cancer.

– Man blir ju erbjuden att utreda ärftlighet, om man kan hitta spår av varför, men vi har ingenting i släkten och de hittade ingenting. Så vi vet ännu inte, säger Maria Lithammer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Eriksson, läkare på Akademiska sjukhuset, berättar om hur man kan upptäcka risken för bröstcancer tidigare än idag. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.