Börje Westling från Åbyggeby utanför Gävle är en av jägarna som får den radioaktiv strålningen i kroppen mätt. Foto: SVT

Radioaktiv strålning mäts i jägarna

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen mäter Försvarets forskningsinstitut (FOI) och Strålsäkerhetsmyndigheten ett 30-tal älgjägare från Gävletrakten. Det är radioaktiv strålning, eller cesium-137, de letar efter.

Jägarna får lägga sig i en blyvagga under proceduren för att så lite yttre strålning som möjligt ska komma med i mätningarna. För Börje Westling från Åbyggeby i Gävle är det tredje mätningen, och hans strålning blir lägre och lägre. 

– Förra gången var det 1500 becquerel och nu någonting på 300 bara, säger Börje Westling.

Vad beror det på?

– Jag vet inte. Att jag äter mindre älgkött kanske, det kan vara orsaken.

Nu mäts vildsvinsjägarna också

I går berättade SVT Gävleborg om hur jägare i området skjutit vildsvin med mycket höga halter av just cesium-137. Att vildsvinen kommer allt längre upp i landet har också gjort att man nu ska börja mäta vildsvinsjägare.

– Den här gången har vi faktiskt specifikt bett jägare från norra Uppland som jagar både älg och vildsvin att komma hit och mäta sig, säger Micael Granström, forskningsingenjör på FOI.

Är cesium farligt?

– Cesium är inte farligare än något annat. All onödig strålning är en ökning av risken att senare i livet kanske drabbas av cancer. Men det måste man sätta i relation till andra risker, säger Micael Granström.

TV: Se inslaget om mätningarna i SVT Play

TV: Rekordradioaktivt vildsvin skjutet – 31 år efter Tjernobyl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer