Region Gävleborg kommer att utöka analysen av positiva provsvar efter att den brittiska muterade virusvarianten fått allmän spridning. Foto: Adam Ihse, TT

Region Gävleborg: Brittiska muterade coronaviruset har fått allmän spridning i länet

Uppdaterad
Publicerad

11 procent av förra veckans positiva coronafall i Gävleborg bär på den brittiska muterade virusvarianten, uppger Region Gävleborg. Viruset sprids särskilt snabbt och har fått allmän spridning i länet.

Region Gävleborg bedömer att den brittiska muterade virusvarianten har nått allmän spridning i länet efter att en omfattande analys har gjorts av alla positiva coronaprover under vecka fyra.

Bedömningen är att en tredje pandemivåg är på väg och trycket på länets IVA-platser har ökat igen.

– Det här var inte väntat men däremot så har den brittiska mutationen av coronavirus tillkommit och den sprider sig snabbt, snabbare än den vanliga varianten, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Regionen utökar analysen av positiva fall och vädjar samtidigt till allmänheten att följa de riktlinjer som finns för att förhindra smittspridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet