Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg, befarar en tredje våg. Foto: TT / Privat

Uppgång av positiva fall i Gävleborg – kan vara början på tredje våg

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids platåtillstånd när det kommer till smittspridningen av covid-19 i Gävleborg så ser man nu början på en ökning igen. Enligt smittskyddsläkare Shah Jalal så kan det vara starten på en tredje våg. 

Smittspridningen i Gävleborg var som värst vid jul men efter nyårshelgen så sjönk antalet positiva tester markant för att sedan plana ut. Under en tid har andelen positiva tester legat på omkring 11 procent och ofta under riksgenomsnittet. Men under de senaste dagarna har man återigen sett en uppgång. 

– Det är ett tecken men vi kan inte med säkerhet bekräfta att det är en tredje våg, men det är ett tecken, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. 

Coronaviruset i Gävleborg

Brittisk mutation i länet

Även när det kommer till antalet inneliggande patienter så ser man en stadig uppgång igen. Från att ha haft 21 inneliggande patienter för en dryg vecka sedan så hade man under torsdagen 29 patienter inneliggande på länets sjukhus, varav tre på IVA. 

– Det här var inte väntat men däremot så har den brittiska mutationen av coronavirus tillkommit och den sprider sig snabbt, snabbare än den vanliga varianten, säger Shah Jalal. 

Det är dock i nuläget oklart om den brittiska mutationen faktiskt är orsaken till uppgången men man håller just nu på att undersöka spridningen av den i länet. Senast under onsdagen meddelade regionen, efter en första screening, att ungefär 11 procent av de positiva fallen under veckan kunde kopplas till den brittiska varianten. 

Hör smittskyddsläkaren berätta mer i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet