Region Gävleborg går upp i stabsläge – igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den allvarliga situationen med den kraftigt ökade coronaspridningen höjer nu regionen återigen beredskapen för att kunna ta emot fler patienter på sjukhusen och trygga den ordinarie vården.

Det gör regionen genom att från och med idag, torsdag, återigen gå upp i så kallat stabsläge.

– Det är för att optimera våra resurser, ta snabba beslut och göra rätt prioriteringar, säger tillförordnad biträdande regiondirektör Susanna Björklund.

Efter normalläge hela hösten

Förra gången Region Gävleborg var i stabsläge var under sommaren 2020, det efter en tid av förstärkningsläge som är snäppet högre beredskap än stabsläge. Från och med 24 augusti fram till idag har regionen varit i normalläge.

Hör regiondirektören om deras strategi  i klippet ovan.

Sjukvårdens olika krislägen

Det finns tre så kallade beredskapslägen inom hälso- och sjukvården:

  • Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
  • Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.
  • Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.