Foto: Anders Sundin/SVT

”Explosionsartad smittspridning i Gävleborg”

Uppdaterad
Publicerad

Varje veckan diagnostiseras cirka 1200 patienter med covid-19 i Gävleborg och för tillfället finns inte möjligheten att diagnostisera fler, det meddelade Region Gävleborg under torsdagens presskonferens. Du kan se den i sin helhet i videon ovan. 

Maxantalet personer i Region Gävleborg som kan testas varje vecka är nådd och därför kommer man inom kort få hjälp av Tyskland för att kunna testa ännu fler personer. 

Under den senaste tiden har även det stora problemet med smittspridningen på äldreboendet Månsbacken i Delsbo uppmärksammats. Nästa samtliga boende och stora delar av personalen har insjuknat i corona, och i onsdags kunde SVT Gävleborg berätta att ett tiotal boende avlidit i sviterna.

– Månsbacken är inte en isolerad händelse. Det här händer på boenden i hela regionen. Det finns boenden med 30-tal smittade just nu, säger Lars Wesslén, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Vaccin nästa år

Under presskonferensen meddelade man även att vaccineringen mot covid-19 beräknas dra igång i januari nästa år. 

– Vi väntar fortfarande på Folkhälsomyndighetens besked gällande vilka grupper som ska prioriteras. Men vi räknar med att det kommer att bli personer i riskgrupper, äldre och sjukvårdspersonal, säger Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet