Tina Mansson Söderlund är vaccinsamordnare i Region Gävleborg och säger att man får mindre vaccindoser än man räknat med. Foto: SVT, TT

Region Gävleborg har bara fått en av tre vaccindoser som utlovats

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg har enbart fått en tredjedel av de vaccindoser som man i januari blev utlovad att få.  

– Vi har personal så vi kan ge folk vaccin, problemet är att vi inte har några sprutor att ge, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg. 

Det stora problemet för inte bara Gävleborg men också för stora delar av resten av Sverige är att man fått färre vaccindoser under vintern än man utlovats. För Gävleborgs del har två tredjedelar av de utlovade doserna inte kommit. 

– Det är därför det här går så långsamt. Tempot är mycket lägre än vad vi har beredskap för att hantera, säger Tina Mansson Söderlund.

Coronaviruset i Gävleborg

Färre doser än man räknat med

Även den här veckan ser Gävleborg ur att få ett färre antal doser än man räknat med. Av AstraZeneca kommer man att få knappt 1000 doser och totalt kommer man att få ungefär 3000 doser färre. 

– Massvaccinationen som vi förberedde oss för bli ju inte av på samma sätt nu, säger Tina Mansson Söderlund. 

Hör vaccinsamordnaren berätta mer om vaccinbristen i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet