Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare, tror fortfarande att man kan nå vaccinmålet men att tiden håller på att rinna ut. Foto: TT, SVT

Gävleborg riskerar missa vaccinmålet utan ökat antal vaccindoser

Publicerad

Tre regioner har hittills gått ut och sagt att de inte kommer nå vaccinmålet, alltså att alla över 18 år ska vara vaccinerade innan midsommar. Men i Gävleborg så är man fortfarande försiktigt hoppfull, men får man inte mer vaccin snart så tror vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund att även Gävleborg kommer missa målet.

I förra veckan meddelade Region Halland och Skåne att man inte kommer att kunna nå målet och i veckan flaggade även Region Stockholm för samma sak. Anledningen är bristen på vaccin. 

Även i Gävleborg så är det största problemet med vaccinationen just nu bristen på vaccin, men vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund vill ännu inte utesluta att det inte kommer att gå att nå målet.

Coronaviruset i Gävleborg

”Fortfarande möjligt”

– Nej, jag tycker att det är lite för tidigt. Vi får indikationer på att man försöker öka leveranserna och lyckas man med det i närtid är det fortfarande möjligt att uppnå målet, säger Tina Mansson Söderlund. 

SVT: Men när är det sista datumet, när skulle det bli för sent? 

– Får vi inte betydande doser i mars-april så kommer det att bli besvärligt, säger Tina Mansson Söderlund. 

Hör vaccinsamordnaren berätta mer i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet