Region Gävleborg har gjort över 200 rapporter om misstänkta biverkningar med covidvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvården i Region Gävleborg har skickat in 224 rapporter om misstänkta biverkningar med covidvacciner till Läkemedelsverket fram till den 25 januari i år. Av dessa har myndigheten gått igenom 125 stycken 99 ännu inte behandlade.

Av de 125 rapporterna om misstänkta biverkningarna gäller 85 rapporter kvinnor. Det handlar både om allvarliga och icke allvarliga misstänkta biverkningar, enligt Läkemedelsverket. De flesta av rapporterna gäller vuxna och äldre personer. En rapport kan innehålla flera misstänkta biverkningar.

Totalt 78 av de 125 rapporterna handlar om Pfizers vaccin, vilket är det vaccin flest personer i Sverige vaccinerats med, enligt Läkemedelsverkets statistik.

Coronaviruset i Gävleborg

– Generellt ser vi en högre inrapportering av misstänkta biverkningar i början när ett nytt läkemedel, inklusive vaccin, tas i bruk, vilket är fullt rimligt. Vi behöver ytterligare information om läkemedlet, exempelvis om mer sällsynta biverkningar som ofta inte upptäcks under kliniska prövningar, eftersom läkemedlet vanligen behöver användas av en större grupp människor under längre tid, säger Ebba Hallberg, som är chef på enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Över en halv miljon vaccindoser har getts

Enligt vaccinsamordnaren i Region Gävleborg har regionen gett över en halv miljon vaccindoser.

Utifrån antalet vaccindoser som regionen har gett, är det då få misstänkta biverkningar som har rapporterats till er?

– Vi vet bara det som vi har fått inrapporterat, men vi vet också att det finns en underrapportering. Vi vet också att rapporteringen ökar i och med det stora samhällsfokuset som är på pandemi och på vaccinerna mot covid-19 just nu, säger Ebba Hallberg.

Misstänkta biverkningar från 125 rapporter utifrån vaccin

Pfizer/Biontech

Totalt: 78 stycken

Allvarlig: 55 stycken

Ej allvarlig: 23 stycken

AstraZeneca

Totalt: 28 stycken

Allvarlig: 17 stycken

Ej allvarlig: 11 stycken

Moderna

Totalt: 19 stycken

Allvarlig:16 stycken

Ej allvarlig: 3

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet