Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg säger att det kan bli aktuellt med en rekommendation om att införa distansundervisning. Foto: SVT

Region Gävleborg vill se distansundervisning efter sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg förbereder en rekommendation om att alla högstadier och gymnasieskolor i länet bör införa fjärr- och distansundervisning efter sportloven. Rekommendationen planeras i första hand gälla under en vecka.

Olika delar av Gävleborg har sportlov under olika veckor. Vid en rekommendation gäller därför att fjärr- och distansundervisning tas i bruk i Gästrikland under vecka 10 och i Hälsingland under vecka 11. 

– Rekommendationen kommer troligtvis gå ut i början på nästa vecka. Först ska vi föra en dialog med kommunerna, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

Folk träffas under sportlovet

Bakgrunden till den tilltänkta rekommendationen är att folk under sportlovet träffar varandra i större utsträckning än vanligt. 

– Därför finns det en risk för smitta och vi vill förhindra smittkedjan som kan uppstå, säger Shah Jalal. 

Det är dock inte smittskyddet som bestämmer huruvida skolorna faktiskt ska tillämpa fjärr- och distansundervisning eller inte, utan det är det skolornas huvudmän som gör. 

Uppdatering: Under fredagen kom också rekommendationen från Region Gävleborg att länets högstadie- och gymnasieskolor bör införa fjärr- eller distansundervisning veckan efter sportlovet. Syftet med rekommendationen är att bryta eventuella smittkedjor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet