Beslut om gemensam avsiktsförklaring på torsdagen. Foto: Arkiv

Region Gävleborg stöttar Gävle om vägarna 56 och 76

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer Hållbarhetsnämnden i Region Gävleborg att fatta beslut om att skriva en gemensam avsiktsförklaring om nybyggnad av väg 76 och ny dragning av väg 56 med Gävle kommun.

Gävle kommun vill få bort väg 76, som kommer från Skutskär och Furuvik, genom de södra delarna av Gävle genom att bygga ihop den med den nya dragningen av väg 56 som kommer ut strax söder om nuvarande Gävle södra vid E4.

Start vid Långbro

För att få större tyngd i sina åsikter hos Trafikverket har man slagit ihop sina påsar med region Gävleborg och skrivit en avsiktsförklaring där de båda parterna är överens om att nå en överenskommelse om ansvar, kostnader och genomförandet av byggandet av de båda vägarna.

Tanken är att den nya dragningen av väg 76 ska starta i närheten av Långbro och komma ut vid E4 cirka fyra kilometer söder om nuvarande trafikplats Gävle södra. En sträcka på cirka sju kilometer. Prislappen beräknas till 300 miljoner kronor.

Till den nya trafikplatsen ska också den nya sträckningen av väg 56 också kopplas enligt det alternativ som Trafikverket kallar 7.2.

Beslut i december

I avsiktsförklaringen går man inte in på någon ekonomisk fördelning, utan man konstaterar bara att man ska uppnå en överenskommelse om medfinansieringen av den nya sträckningen av väg 76.

Gävle kommun fattar beslut om avsiktsförklaringen den 21 november. Slutligt beslut om väg 56 nya dragning tar Trafikverket i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.