Regionen ändrar inte ambulansens mål

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg planerar inte att ändra några mål för ambulanssjukvården. Det säger divisionschefen Helena Björkman till SVT på lördagen.

Målen som finns idag gäller den samlade ambulanssjukvården  för hela länet.

– På länsnivå har vi bra resultat men vi är medvetna om att det på vissa orter i länet är längre framkörningstider. Olika geografiska förutsättningar ligger bakom skillnaderna och så ser det ut i hela landet, säger Helena Björkman.

Jourtid inom ambulansen

”Inte aktuellt att ändra några mål”

Region Gävleborg har fått kritik gällande längre framkörningstider och att det skulle vara en förändring som pågått under en längre tid. Men enligt Björkman visar statistiken inte på någon försämring över tid.

– Det är inte aktuellt att ändra några mål för ambulanssjukvården, vi har ett uppdrag att arbeta med att utveckla verksamheten. Grunden för uppdraget är en god beredskap, säger Björkman och poänterar att det finns behov av att utveckla bland annat akutmottagningar och mobila äldrevårdsteam i samarbete med hälsocentraler.

Vill lyfta frågan på nationell nivå

Region Gävleborg menar att det är problematiskt för att göra bra uppföljningar och jämförelser när det saknas nationella riktlinjer. Det finns inga direktiv för ambulanssjukvården gällande mål för insatstider och vad som är en rimlig beläggning i förhållande till beredskapsuppdraget.

Detta i sin tur innebär att det finns en variation mellan olika landsting och regioner gällande mål och mått.

– En samordning vore välkommen och är något vi behöver lyfta på regional och nationell nivå, säger Svante Lönnbark, regiondirektör.

Region Gävleborgs problemen med bemanningen på grund av nya arbetsscheman ska inte heller påverka målsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet