Foto: Staffan Löwstedt/TT/SVT

Region Gävleborg: Läget i Ukraina kan påverka leveranser till sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina riskerar att få effekter på leveransen av sjukvårdsmaterial och läkemedel till Region Gävleborg. Regionen har nu påbörjat ett jobb för att säkra sina leveranskedjor.

Under en presskonferens om coronaläget i Gävleborg kommenterade hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Kaarme också det ”oerhört tragiska och oroväckande säkerhetspolitiska läget”.

– Utan att någon vet var det kommer att sluta så behöver vi ta höjd för att det kommer att påverka leveranser till oss i vår region och till landet i stort, kring materiel eller läkemedel som vi behöver i sjukvården, säger Johan Kaarme.

”Inte i hamn”

Regionen har enligt honom arbetat upp en effektiv organisation under pandemin som de nu ska använda sig av.

– Vi har med anledning av det som har eskalerat i Ukraina på morgonen påbörjat ett jobb för att se hur vi kan säkra upp, så långt vi kan, de leveranskedjor vi har. Men där är vi förstås inte i hamn än och framtiden får utvisa hur omfattande ett sådant arbete behöver vara. Jag hoppas att det förstås inte behövs, säger Johan Kaarme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet