Region Gävleborg måste pausa vaccinationen av all sjukvårdspersonal tills vidare. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Regionen pausar vaccinationen av all sjukhuspersonal

Publicerad

Under en tid framöver kommer Region Gävleborg, i likhet med andra regioner, att fortsätta få färre doser vaccin än vad man först planerade för. Det innebär att man nu måste stoppa vaccinationen av all sjukhuspersonal tills vidare. 

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten också att man uppdaterar rekommendationerna gällande prioriteringsordningen för kommande vaccinationer. Nu ska även alla personer äldre än 65 år inkluderas i det som kallas fas-2, tidigare låg gränsen vid 70 år. Även det har bidragit till att Region Gävleborg nu måste omprioritera och tills vidare stoppa vaccinationen av all sjukhuspersonal. 

– Vi har fortfarande bara Pfizers och Modernas vaccin och det måste vi använda till personer över 65 år, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

”Vi måste pausa”

Att även sjukvårdspersonal skulle få vaccin i fas-1 var något som många i landet engagerade sig för att de skulle få. Till slut valde många regioner, Gävleborg inräknat, att inkludera sjukvårdspersonal i fas-1. 

– Den personal som ingår i fas-1 är den kommunala omvårdnadspersonalen som arbetar inom äldreomsorgen och hemsjukvården. Sjukhuspersonal hör till fas-2 men man öppnade upp för en möjlighet att vaccinera vissa prioriterade grupper där och det gjorde vi också. Men vi måste pausa där nu för annars kommer vi inte kunna vaccinera de äldre, säger Tina Mansson Söderlund.

Hör vaccinsamordnaren berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet