Sprutor med covid-19-vaccin från Pfizer BioNTech för vaccination av personal. Foto: Johan Nilsson/TT

Högt tryck på telefonbokningen – två av tre som ringer ska inte få vaccin än

Publicerad

Just nu är det många som vill vaccinera sig och det har lett till ett stort tryck på telefonbokningen i länet. Men enligt Region Gävleborg är det bara en av tre som ringer som faktiskt ingår i gruppen som ska få vaccin just nu.

Tidsbokningen är för tillfället enbart till för dem som ingår i fas 1. Ändå är det många som ringer vilket har lett till igenproppade köer. 

– Ett problem som vi identifierat är att av alla som ringer så är det bara en tredjedel som har rätt att boka. Det gör att väntetiden för dem som ska boka blir väldigt lång, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare.

Coronaviruset i Gävleborg

Direktutskick kommer

Framför allt är det äldre personer i åldersspannet 70+ som ringer. 

– De är väldigt angelägna om att få vaccin men jag vill påminna om att det kommer att komma direktutskick till alla som är 70+ med instruktioner om hur och när de kan boka sina tider, säger Tina Mansson Söderlund.

Därför vädjar nu Region Gävleborg till folk att inte ringa såvida man inte tillhör en grupp som ingår i fas 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet