Lantbrukare i länet får problem med skörden på grund av mycket regn under hösten/Arkivbild Foto: Staffan Löwstedt/TT

Regnet drabbar bönderna hårt

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukare i länet som har EU-stöd för att odla ekologiskt kan få problem med bidragsutbetalningar för i år då de inte hunnit skörda eller tröska på grund av höstens omfattande regnväder..

Det här problemet har nu uppmärksammats av Länsstyrelsen och enheten som ansvarar för EU-s jordbrukarstöd.

Man går därför nu ute med information till länets lantbrukare:

”Vi får signaler om att den blöta sensommaren och hösten ställt till det och gör att många lantbrukare inte kommer åt att skörda sina skiften med spannmåls, protein och oljeväxtgrödor”.

Ingen skörd – mindre pengar

Att inte genomföra skörden enligt EU-s regelverk, och villkor, ska normalt betyda att den enskilde lantbrukaren får avdrag på sina stödpengar. Men Länsstyrelsen meddelar nu att man kommer att vara generösa när man bedömer läget under hösten.

Länsstyrelsen skriver nu på sin hemsida att man kan göra mindre avdrag eller inget avdrag alls om problemen med skörden beror på särskilda skäl så som extremt väder i form av regn under skördeperioden.

Uppmanar sina medlemmar

LRF Gävleborg uppmanar nu sina medlemmar i länet att ta kontakt med Länsstyrelsen och berätta om de har problem med skörden. Både i vilken omfattning och vilka arealer det rör sig om. Detta för att förekomma risken att gå miste om beviljade EU-pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.