Reklamskylt visade kvinna i slöja – förstördes

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen vandaliserades en av Gävle kommuns digitala reklamskyltar vid E4:an så pass att den slutade fungera, rapporterar Gefle Dagblad. Reklamskylten har använts till att sprida kampanjen ”100 Gävlebor” som uppmärksammar att kommunen passerat 100 000 invånare.

Förra veckan var det en kvinnlig lärare klädd i slöja som syntes på skylten för att välkomna bilisterna till staden. Läraren hade valts ut till kampanjen för att hon trots sin cancer fortsatt kämpa för sina elever i staden.

Reaktionerna på valet kom snabbt och bara under fredagen tog kommunen emot ett 60-tal mejl och telefonsamtal angående skylten.

– Det är dels den klassiska islamofobiska inställningen att allt som har med islam att göra är en fara och av ondo. Sedan har det varit de som framhåller att hijab är en symbol för kvinnoförtryck och att det är problematiskt, säger Johan Adolfsson, kommunens kommunikationschef, till GD.

Gävle kommun har polisanmält skadegörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.