Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hurra för 100 laxar i Testeboån – hör fiskevårdaren om lyckan. Foto: SVT

Rekordår för laxen i Testeboån – firas med tårta

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit helt borta i fyra decennier är laxen tillbaka i Testeboån. Och i år har det skett en rekordökning av laxuppvandringen eftersom att Strömsbro kraftverk har körförbud.

När SVT Gävleborg besöker Testeboåns laxtrappa står mätaren på 107 laxar. Under hela 2018 kom bara 21 laxar genom fiskräknaren.

– Jag är lycklig, vi har jobbat för det här i över 30 år, säger fiskevårdaren Bernt Moberg.

Körförbud sedan slutet av 2018

Enligt Bernt Moberg beror ökningen av lax på att vattnet inte längre rinner genom turbinerna i Strömsbo kraftverk, som det tidigare gjorde då kraftverket fortfarande var aktivt. Sedan 2018 har kraftverket inte haft tillstånd att köras, något som gynnat fiskbeståndet mycket.

– Min förhoppning är att Gävle kommun ska köpa kraftverket så det att kan förbli permanent körförbud för kraftverket, säger Bernt Moberg.

Arbetet med att återetablera lax i Testeboån pågått länge och målsättningen med projektet är att tusen laxar skulle simma upp i Testeboån varje år.

Laxen i Testeboån

Visa

Dagens laxbestånd i ån har byggts upp med hjälp av utsättningar av laxrom och yngel från Dalälven. Utsättningarna startade 2000 och pågick i sju år, men sedan 2007 har inga nya utsättningar gjorts.

Projektet för att återetablera lax i Testeboån sker i samverkan mellan Testeboåns fiskevårdsområdesförening, Gävle kommun, Länsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Årets hittills längsta lax mättes till 124 centimeter. Det motsvarar en vikt på omkring 22 kilo.

Källa: fiskdata.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer