Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Eirefelt/SVT

Rekorddyr vinter för Holma-helsinglands nya ägare – får inte en krona i statligt elstöd

Uppdaterad
Publicerad

Nya ägarna till det anrika linspinneriet Holma-helsingland i Forsa utanför Hudiksvall fick en tung start. Under en enda månad i vintras hade de energikostnader på nära en miljon kronor. I södra Sverige kan företag från och med 30 maj söka statligt elstöd som kompensation för sina dyra elräkningar men i norra Sverige får företagarna klara sig själva.

Mattias Nilsson, Emil Oldmark och Pär Eriksson köpte Holma-helsinglands AB, som innefattar fastigheten och garnfabriken, i höstas. Sedan dess har det varit både elkris och energikris i stort. Och nu stiger räntorna på det.

– Jag har ägt fastigheter länge nog för att veta att räntor kommer och går men energin är ju för jävlig. Det jobbar vi på att lösa för fullt. Vi tittar bland annat på att ersätta oljepannan med en eldriven ångpanna som vi ska driva med solceller, säger Pär Eriksson.

Dyraste månaden

Fastigheten och produktionen drivs både på el och olja. Den dyraste månaden i vintras fick de nya ägarna en elräkning på 240 000 och samma månad eldade de olja för 700 000 kronor.

Vad säger ni om att företag i södra Sverige får kompensation för sina elräkningar medan ni måste ta pengar ur verksamheten för att klara er?

– Det har jag inte ens tänkt på, om jag ska vara ärlig. Men jag hoppas att vi kommer bli kompenserade så småningom också, säger Pär Eriksson.

Företagarnas kritik mot regeringen

Eva Cooper, chef för Företagarna i Gävleborg, har tänkt på frågan desto mer.

– Det finns ingen logik i varför regeringen ger hushåll i norra Sverige ersättning men inte företag enligt samma principer. Anledningen är sannolikt att regeringen märkte att det fanns flaskhalsintäkter över efter första omgången stöd och att de endast räckte till hushållen, som även är de som röstar i val, säger Eva Cooper.

SVT har sökt klimat- och miljöminister Ebba Busch (KD) för att få svar på varför företagarna i Forsa inte blir kompenserade, när de boende i Forsa blir det. Ministern har inte återkommit.

Vill öka exporten

Linspinneriets nya ägare har många tankar och planer för fastigheten. Men än är inget bestämt. Förutom att de ska driva vidare det historiska garnföretaget.

– Vi föll för fastigheten men nu har vi blivit ”garnifierade” och vill gärna utveckla den biten, och satsa mer på export, säger Mattias Nilsson och Pär Eriksson.

Holma-helsinglands historia

Linspinneriet är 125 år gammalt och rymmer på många sätt hela bygdens historia.

Orten Sörforsa utanför Hudiksvall har vuxit fram runt fabriken.

Under glansdagarna i mitten av 1900-talet tog verksamheten alla 31 000 kvadratmeter i anspråk.

Här arbetade som mest 700 personer.

Än i dag finns garnproduktion på plats. Men nu sker inte hela produktionskedjan här utan företaget köper in färdigt garn som färgas och förädlas i fabriken.

Företaget omsätter drygt 11 miljoner kronor och har 10 anställda, enligt senaste årsredovisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.