Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet här du energiminister Ebba Busch (KD) om vilken kompensation regeringen kan tänkas ge för att stötta företagare. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Energiminister Ebba Busch nobbar elprisstöd till thaikrögaren i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Ebba Busch (KD) tror inte att hon kan hjälpa thaikrögaren Janne Tervonen i Pajala med elprisstöd, utan bara med anstånd på skatten för löner och arbetsgivaravgifter.

– Men jag förstår att han känner sig frustrerad, säger hon.

På onsdag morgon tittade Ebba Busch på SVT Norrbottens sajt och reagerade starkt när hon såg inslaget om thairestaurangen i Pajala. Vid månadskiftet slutar de med bordsservering och övergår till take away på grund av de skenande elpriserna.

Krögaren själv, Janne Tervonen, kommer att söka jobb i gruvan för att ”bli av med en lön”.

”Kan inte ge några garantier”

Enligt Vattenfalls beräkningar kommer företagets elräkning bli tre gånger högre under 2023 – eller 165 000 kronor för hela året. Men energiministern Ebba Busch (KD) grusar förhoppningen att elprisstödet även ska gälla små- och medelstora företag i norra Sverige.

– Situationen är otroligt tung för det här Pajalaföretaget och många andra företag, men jag kan inte garantera ett elprisstöd för mindre företag. Vi har i stället prioriterat anstånd på skatten för löner, moms och arbetsgivaravgifter, säger hon och fortsätter:

– Men det kommer att finnas ett elprisstöd för elintensiva företag och en stor del av det kommer att hamna i norra Sverige.

Sårbart energisystem

Ebba Busch menar att Sveriges energisystem är alldeles för sårbart i dag.

– Nu måste vi bygga upp det igen och på kort sikt gör vi det vi kan för att stötta företagen, men vi kan inte fullt ut kompensera för det höga elpriset. Då skapar vi bara en ökad inflation, säger Ebba Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.