Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar nya åtgärder för att stötta hushåll mot bakgrund av höga elpriser. Foto: Janerik Henriksson /TT

Energi- och näringsminister Ebba Busch: Nytt elstöd till hushåll i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll i hela Sverige kommer omfattas av ett nytt elstöd för perioden november-december. Det meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff på måndagen. Det innebär att även hushåll i norra Sverige nu beviljas elstöd.

Svenska kraftnät får i uppdrag att ta fram det nya elprisstödet, vars modell ska utgå från det tidigare elprisstödet som ska betalas ut i februari men som enbart omfattar elprisområde 3 och 4 i södra Sverige.

Samtidigt ska man pröva om det går att utforma ett förbrukningstak, det vill säga ett högsta antal kilowattimmar som ett hushåll kan få stöd för.

– I och med att man säger att man vill ha att tak så säger man också att det förra elstödet är lite för generöst, säger SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg.

– Ett tak skulle kunna sålla bort och dämpa ersättningen till en del som har elutgifter som man skulle kunna avvara, till exempel en pool, säger Ebba Busch till SVT efter pressträffen.

Prisskillnaderna utjämnade

Svenska kraftnät ska dessutom pröva om det går att sätta olika nivåer på förbrukningstaket. Tanken med de olika nivåerna är att ta hänsyn till det kallare klimatet i norra Sverige som förväntas kräva en högre elförbrukning.

– En del hushåll har högre förbrukning, därför att man helt enkelt bor i en kallare del av vårt land, säger Ebba Busch till SVT.

Under pressträffen pekade Ebba Busch på att de tidigare stora skillnaderna mellan norr och söder försvann under november och december. Under perioden oktober 2021–september 2022 var prisskillnaderna runt 200 procent. I november-december 2022 var den skillnaden nästan borta samtidigt som priserna skenade över hela landet, inklusive i Norrland, elområde 1 och 2.

– Då har vi plötsligt en situation där även elområde 1 och 2 drabbas av elpriser över spotpriset 75 öre per kilowattimme, säger Ebba Busch.

Väntas betalas ut i vår

Det nya elprisstödet väntas betalas ut någon gång under våren, men något exakt datum finns ännu inte.

Regeringen har tidigare kritiserats för att inte ha tagit fram något elprisstöd till hushåll i de norra delarna av Sverige. Sen tidigare finns det ett elprisstöd som omfattar ungefär 5 miljoner kunder i södra Sverige. De pengarna planeras att betalas ut i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.