Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energiminister Ebba Busch (KD) anser att kränkraftverk kan vara viktigt för utvecklingen i Norrland. Hör henne i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Ebba Busch: ”Utesluter inte kärnkraftverk i Norrbotten”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ändra lagen för att tillåta fler kärnkraftverk på fler platser än i dag för att klara den gröna omställningen i Norr och skapa ett mer stabilt energisystem.

Energiminister Ebba Busch (KD) menar att det ingår i strategin för utveckling i Norrland.

Regeringen vill bygga många nya småskaliga  kärnkraftverk i landet och öka andelen energi som kan tas ut för att på sikt stoppa den skenande utvecklingen av elpriserna.

”Ett nödvändigt steg”

– Det är en stor nyhet och ett nödvändigt steg i vår strategi Norr att lyfta förbundet att ha högst tio kärnkraftreaktorer i Sverige. Vi ska inte längre flytta billig och utsläppsfri el från norra Sverige för att säkra södra Sveriges behov. Södra Sverige måste klara sin egen elproduktion, där kärnkraften är en viktig del, och så ska vi jobba hårt för att korta tillståndsprocesserna för vindkraft, säger Ebba Busch.

Kan det bli ett kärnkraftverk i Norrbotten?

– Jag kan inte utesluta det, men det kanske inte är där vi ser det primärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.