Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Pajalakrögaren Janne Tervonen som nu bara har råd att att sälja hämtmat på grund av de höga elpriserna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Elräkningen tredubblas – nu blir det bara hämtmat på thaikrogen i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Till månadsskiftet stänger Janne Tervonen matserveringen på thaikrogen i Pajala och går över till att bara sälja hämtmat. Droppen är elräkningen, som kommer att bli tre gånger högre än normalt i vinter.

Janne Tervonen driver thairestaurangen Thai san sai mitt i Pajala tillsammans med hustrun Rungnapa Rabpadcha. De har inga planer på att lägga ned, men omständigheterna tvingar dem till en dramatisk omläggning av verksamheten.

Egen lön kan bli sparåtgärd

Det är flera stora utgiftsposter som har ökat, men droppen var när Janne Tervonen lät undersöka hur mycket elkostnaderna kommer att stiga.

– Jag bad Vattenfall kolla och det blev en ökning på 165 000 kronor på ett år, säger han.

När restaurangen stänger serveringen och går över till takeaway sparar han framför allt in på elförbrukningen till diskmaskin, spisar, fritöser, kylar och frysar. Eventuellt kan hans egen lön bli nästa sparåtgärd – Janne Tervonen ska söka jobb i gruvan.

Väntar på besked

Janne Tervonen hoppas nu att regeringens utlovade elprisstöd till norra Sverige också ska kunna innefatta företag.

När energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterade det nya stödet under måndagen nämndes bara stöd till hushåll i norra Sverige. Någon tidpunkt för utbetalningarna specificerades inte heller närmare än att det skulle ske under våren.

Kanske kan tydligare besked komma under onsdagen när Ebba Busch besöker Luleå och Jokkmokk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.