Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Renling kommer i januari att lämna över namnunderskrifter till regeringen i hopp om stöd till norra Sverige. Foto: SVT

Över 35 000 namnunderskrifter kräver elstöd till Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Namninsamlingen som kräver elstöd för Norrland är nu uppe i 35 000 underskrifter. Inom kort ska namnunderskrifterna överlämnas till energi- och näringsministe Ebba Busch (KD).

– Jag vill att de lyssnar, säger Robert Renling som startade uppropet.

I februari 2023 har regeringen lovat att kompensationen ska betalas ut till de svenska hushållen för att lindra de höga elpriserna. Detta gäller elkunder i södra Sverige vilket rört upp känslor.

Robert Renling är aktiv Socialdemokrat i Haparanda och ersättare i kommunfullmäktige. När han insåg att stödet inte kommer gälla norra Sverige rann bägaren över och han startade därför en namninsamling, som nu nått över 20 000 underskrifter.

– Vintern i Norrland är kall, rå och lång. Vi är tvungen att tänka på uppvärmning, energieffektivitet och så vidare. De skulle vara bra om man förstår det politiskt, säger han.

Intern kritik mot Busch

Under valrörelsen utlovade Ulf Kristersson (M) ett högkostnadsskydd för hushåll och företag men det blev en kompensation retroaktivt som enbart gäller södra Sverige. Det har även riktats kritik mot Ebba Busch (KD) från partikollegor.

– Lovar man något ska man hålla det, tycker jag, även för mitt parti, säger Stig Töyrä, ordförande för Kristdemokraterna i Norrbotten till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.