Energiminister Ebba Busch (KD). Foto: Valeria Mongelli/TT

KD-toppar i norr besvikna på elprisstödet

Uppdaterad
Publicerad

Flera lokala KD-toppar är besvikna på det elprisstöd som energiminister Ebba Busch (KD) har presenterat, skriver Svenska Dagbladet.

– Lovar man något ska man hålla det, säger Stig Töyrä, KD-ordförande i Norrbotten till tidningen.

M, KD, L och SD gick i valrörelsen gemensamt ut och lovade ett högkostnadsskydd för hushåll och företag mot de höga elpriserna senast den 1 november.

Högersidan vann valet, Tidöavtalet slöts och Ulf Kristersson blev statsminister. Men det exakta vallöftet om ett högkostnadsskydd har inte infriats.

I stället har energiminister Ebba Busch (KD) presenterat ett elprisstöd som kommer hushållen till del i februari nästa år. Stödet bygger på kostnader från förra vintern vilket gör att konsumenter i norra Sverige inte får ta del av stödet nu. Under de senaste veckorna har dock elpriserna i norr skjutit i höjden.

Att stödet inte betalas ut förrän i februari och att norra Sverige blir utan stöd nu har lett till en besvikelse hos Stig Töyrä, ordförande för Kristdemokraterna i Norrbotten.

– Lovar man något ska man hålla det, tycker jag, även för mitt parti, säger han till Svenska Dagbladet.

”Borde utformat systemet mer rättvist”

Henrik Sendelbach, gruppledare för Kristdemokraterna i region Västernorrland, menar att det gäller att leverera nu.

– Det kommer alltid att finnas någon som inte är nöjd, men i grund och botten tycker jag att man borde ha utformat systemet mer rättvist gentemot oss i norra Sverige. Just nu är det väldigt kallt, så det känns inte riktigt bra, säger han till SvD.

I södra Sverige är kritiken inte lika hård. Det skånska KD-regionrådet per Einarsson tror att partiledaren och energiministern Ebba Busch kämpar för att hitta en bra väg framåt.

Han säger till SvD att han inte är ”helt nöjd” med elprisstödet men att han samtidigt inte förväntade sig att det skulle vara på plats den 1 november som man fört lovade.

SVT har sökt Kristdemokraternas partiledare och energiminister Ebba Busch för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch om elstödet: Vi återkommer så snart vi bara kan. Se mer i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.