Moderaterna föreslår ett högkostnadsskydd för elkunder liknande det som finns i Norge. Foto: TT

Moderaterna föreslår maxtak för elräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill skydda hushållen mot höga och oförutsägbara elräkningar med ett tillfälligt högkostnadsskydd. Om priserna skenar i vinter ska staten betala delar av räkningen, enligt förslaget.

– Ingen ska behöva gå från hus och hem i vinter på grund av en elräkning, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en presskonferens i dag.

Partiledare Ulf Kristersson konstaterar att hushållen är pressade av både inflation, ökande räntekostnader och volatila elpriser.

-Elpriserna slår rekord nästa hela tiden. Vi har fem gånger högre elpriser nu i snitt än 2020. Svårigheterna att planera sitt elpris är stora. Det är få som har timabonnemang och som kan styra sitt elpris den vägen, säger partiledare Ulf Kristersson.

Höga priset väntas till vintern

Förslaget bygger på en modell som används i Norge. Det innebär att om elräkningen når en viss nivå ska staten gå in och kompensera hushållen. Exakt var gränsen ska sättas ska utformas med hänsyn till marknadsläget.

Enligt Elisabeth Svantesson riskerar hushållen tredubblade priser i vinter, med upp till 3 kr/kWh i snittpris i Mellansverige och upp till 4 kr/kWh i snittpris i södra Sverige.

– Då kan staten exempelvis stå för 75 procent för allt som går över 1 kr per kilowattimme. Det kan innebära 6 000 kronor för en villaägare, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna vill också se över Sveriges elprisområden. I dag kan priserna skilja stort mellan kunder i norra och södra Sverige.

– Det finns en diskussion om elprisområdenas utformning, särskilt i södra Sverige. Vi är beredda att se över den frågan. Men det innebär inte att vi vill ha högre elpriser i Norrland, utan att vi vill se om det finns utrymme för justeringar, säger Elisabeth Svantesson.

Beräknas kosta 15 miljarder

Kostnaden för elprisstödet beräknas bli 15 miljarder kronor för en period på tre månader. Moderaterna vill finansiera det genom att tillfälligt slopa BNI-justering av biståndet, omfördela pengar från klimatklivet och genom ökad vinst från Vattenfall.

Det energipolitiska programmet innehåller också förslag om att bygga ut kärnkraften, avskaffa kraftvärmeskatten och utöka det gröna skatteavdraget till privatpersoner som gör investeringar för att minska sin elkonsumtion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna vill enligt ett förslag som presenterades under tisdagen införa högkostnadsskydd för elpriser.  – Det gör att människor får en förutsägbarhet hur stor elräkning kommer att bli, säger Carl-Oskar Bolin, energipolitisk talesperson för (M). Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.