Det är dåligt med vatten längst strandkanten vid Södra Dellen i Hälsingland. Foto: SVT

Rekordlåga vattennivåer oroar boende vid Dellen

Uppdaterad
Publicerad

De låga vattennivåerna ställer till problem. I Norra Dellen i Hälsingland har folk problem med bryggor, båtar och badplatser som ser ut som månlandskap.

Redan i höstas berättade SVT Nyheter Gävleborg om de låga vattennivåerna i Dellensjöarna. Då besökte vi Sven-Olof Rask som visade oss runt vid Södra Dellen.

Och nu ser det än mer illa ut vid Dellen, rapporterar P4 Gävleborg. Boende har problem med att bryggorna inte räcker till och dessutom dyker nya faror upp på sjön då grunden blir till öar. Boende har också svårt att få vattnet att räcka till då vissa har sjövatten till husen. 

– Under mina femtio år här kan jag inte minnas att det har varit så här lågt någonsin tidigare, säger Lars Flygt till P4 Gävleborg. 

Låga vattennivåer – myndigheter varnar

Över hela landet är grundvattennivåerna låga. Anledningen är för lite nederbörd under de senaste två åren.

2016 var det torraste året på 40 år.

Flera myndigheter går uppmanar till att spara på vattnet. Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket och Länsstyrelserna är några.

I bland annat Gävle och Ockelbo går kommunerna ut och uppmanar till att använda vattnet smart, men också Helsingevatten, som försörjer Bollnäs och Ovanåkers kommun, vill att invånarna tänker till innan pooler och badtunnor fylls på med vatten.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.