Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Markus Dahlberg/SVT

Rekordmånga laxungar i Testeboån – stopp i vattenkraftverk tros vara förklaringen

Uppdaterad
Publicerad

I fiskräknaren i Forsby noteras just nu rekordmånga laxungar vara på väg ut i Östersjön. Skälet tros vara ett stopp i ett kraftverk nedströms 2019, då fick laxen möjlighet att fritt vandra upp i ån och det är ungarna som nu är redo för de större vattnen.

– Det är fantastiskt, det här har ingen upplevt tidigare. Vi har legat de senaste åren på 2 000 laxungar per år, nu är inte laxvandringen klar för i år men jag tror att det slutar på 8 000, säger Bernt Moberg, fiskevårdare.

Kraftverket i Strömsbro är privatägt men kommunen kämpar för att få köpa det för att kunna skapa fria vandringsvägar för fisken mer permanent.

Testeboån klassad som vildlaxvatten

Återuppbyggnaden av Testeboåns laxbestånd är ett samverkansprojekt i vilket Testeboån fiskevårdsområdesförening, Länsstyrelsen, SLU Aqua, Gävle kommun, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna medverkar. Sedan 2013 är Testeboån klassad som vildlaxvatten. Därtill är stora delar av ån skyddad även som naturreservat och Natura 2000-område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.