Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorer i Gävle kommun har fått ett mejl där skolpersonal varnas för att medverka till att vaccinera elever. ”Brevet är aggresivt och hotfullt” säger Thomas Hartikainen, sektorchef på utbildning Gävle. Foto: SVT

Hotfullt mejl till rektorer i Gävle: ”Medverka inte till att vaccinera elever”

Uppdaterad
Publicerad

Rektorer och biträdande rektorer på några av skolorna i Gävle kommun har fått ett mejl där skolpersonal varnas för att medverka till att vaccinera elever. I brevet står det att det kan få rättsliga konsekvenser om en rektor medverkar till vaccination.

Det var Gefle dagblad först med att rapportera om.

Det finns ingen anledning att vaccinera barn mot covid-19, det menar brevskrivaren som bland annat hänvisar till tidningsartiklar där forskare ifrågasätter nyttan med att vaccinera barn.

”Skickat brevet till säkerhetsavdelningen”

Hur många av kommunens personal som fått brevet vet inte Thomas Hartikainen som är sektorchef på utbildning Gävle. Han har själv tagit del av innehållet.

– Vi har delgett vår säkerhetsavdelning och haft kontakt med MSB. Vi har även haft en dialog med regionens vaccinsamordnare som också menar att vi inte behöver göra något mer med det här. Om någon tar illa vid sig av brevet kommer det att hanteras av närmaste chef, säger Thomas Hartikainen.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera vaccin mot covid-19 till barn mellan 12 och 15 år och vaccineringen ska börja i oktober, från vecka 41. Myndigheten rekommenderar att hälso- och sjukvården samarbetar med skolorna för att alla barn ska erbjudas vaccin på lika villkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet