På Östra skolan i Hudiksvall anmäler rektor Ingela Käck Brolund hellre en gång för mycket än en gång för lite. Foto: SVT/Fonnisson

Rektorn: ”Jag anmäler hellre en gång för mycket än en gång för lite”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar till Arbetsmiljöverket om grova fall av hot och våld i skolan ökar nationellt sätt. I Gävleborgs län står Östra skolan i Hudiksvall för mer än en tredjedel av alla anmälningar som inkommit de senaste fem åren.

I Gävleborgs län har under de senaste 5 åren totalt 76 stycken anmälningar gjorts där orsaken varit hot och våld inom skolverksamheten. Av de stod Östra skolan för 24 stycken.

– Vi anmäler alltid om det är nåt som faller inom direktiven. Jag har ett tätt samarbete med Arbetsmiljöverket och anmäler hellre en gång för mycket än för lite, berättar Ingela Käck Brolund som är rektor på Östra skolan sedan höstterminen 2016.

Lugn och trygg skola enligt rektorn

Är ni flitigare än andra skolor med att anmäla den här typen av händelse?

– Det ligger kanske lite något i det. Jag är väldigt noga med arbetsmiljöarbetet och tryggheten, förklarar rektorn.

Är Östra skolan mer orolig än andra skolor?

– Jag är partisk men jag vill påstå det motsatta. Det är en av den lugnaste. Vi har få problem med skadegörelse, slagsmål och liknande. Enligt vår elevundersökning så upplever eleverna skolan som trygg, säger Ingela Käck Brolund.

Märks inte i skolan

Elevrådsordförande Alice Holmqvist tycker inte heller att anmälningarna ha märkts av i skolan.

– Jag har inte märkt av nåt men jag tycker det är bra att vi anmäler om det är nåt som händer.  Jag tycker det är bra stämning här. Det är trevligt att träffa både lärare och elever i korridoren, berättar hon.

Enligt arbetsmiljölagen ska till exempel händelser som resulterar i svårare personskada eller som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa anmälas av arbetsgivaren utan dröjsmål. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.