Hör reporter Malin Eirefelt berätta om vilka typer av tips redaktionen vill få in och hur det fungerar när du som anställd vill tipsa om något som händer på din arbetsplats. Foto: Stefan Olsson/SVT

SVT:s reporter om satsningen: ”Berätta vad ni ser så undersöker vi vad som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska gruppen för grävande journalistik göra och hur kan du som tittare hjälpa till? Reporter Malin Eirefelt förklarar. Hon poängterar också att du som anställd alltid får berätta om missförhållanden, även om du jobbar för en privat arbetsgivare.

SVT Gävleborg satsar mer på grävande journalistik. En grupp på tre reportrar tar hand om och går igenom alla tips från er tittare.

– När ni reagerar på något ute i vardagen och tänker ”så där borde det inte få gå till” så vill vi få höra vad som hänt. Sedan är det vårt jobb att göra detektivarbetet, säger Malin Eirefelt, reporter på SVT Gävleborg.

Meddelarfriheten är grundlagsskyddad

Hon vill också att alla som vill tipsa redaktionen ska känna till meddelarfriheten, som är grundlagsskyddad.

– Alla anställda, på alla företag, får berätta om missförhållanden för oss journalister. Personer som jobbar inom offentlig verksamhet har ett ännu större skydd, säger Malin Eirefelt.

För att tipsa SVT Gävleborg, mejla till: tipsagavleborg@svt.se. Har du ett känsligt tips? Då finns tjänsten TV-leaks för att skicka information krypterat till oss.

Så skyddas du som tipsare

  • Som tipsare har du meddelarskydd enligt grundlagen. Det innebär att vi enligt lag har skyldighet att hemlighålla din identitet som tipsare.
  • Ditt tips hanteras av rutinerade reportrar på SVT Gävleborgs redaktion.
  • Om du vill lämna ett känsligt tips som rör förhållanden på din arbetsplats bör du tänka på följande; Skicka inte ditt tips från din arbetsgivares mejl. Ett sådant meddelande kan lätt spåras i efterhand. Använd istället SVT:s krypterade tjänst TV-leaks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.