Maria Hansson (KD) har varit ersättare i kommunfullmäktige i Söderhamn och ordförande för RFSL Hälsingland. Foto: SVT

Egna ordföranden tog 50 000 kronor ur RFSL Hälsinglands kassa

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraten och ordföranden för RFSL Hälsingland, Maria Hansson, har tagit 50 000 kronor ur regnbågsrörelsens lokala kassa. Hon har erkänt gärningen och polisanmält sig själv för trolöshet mot huvudman.

– Jag har tyvärr, och jag beklagar det väldigt mycket, slösat pengarna på mig själv och trodde att jag skulle hinna betala tillbaka men jag har inte gjort det. Jag skäms så in i bomben, säger Maria Hansson till SVT.

Enligt RFSL centralt ska ingen förutom ordföranden själv ha känt till att pengarna använts privat.

– Jag är djupt besviken och beklagar verkligen det som hänt. Det är oacceptabelt och högst olämpligt att hantera våra medlemmars pengar på det här viset, säger Deidre Palacios ordförande i RFSL.

Lämnar sina politiska uppdrag

Maria Hansson meddelar att hon lämnar alla sina politiska uppdrag, däribland som ersättare i barn- och utbildningsnämnden samt kommunfullmäktige i Söderhamn.

Till RFSL har hon sagt att hon vill göra en avbetalningsplan för att kunna återställa den ekonomiska skadan. Pengarna var tänkta att användas till pridefestivalen i Söderhamn.

Borde inte du som politiker veta bättre?

– Jo, det borde jag. Men jag har tyvärr gjort mig skyldig till detta och jag får ta konsekvenserna. Det är helt och hållet mitt ansvar, det är ingen annan inblandad i det här, säger Maria Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.