Foto: TT/Arkiv

Söderhamnspolitiker hotades – ”Om jag tystnar, då har de vunnit”

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan om stämpling till mord har upprättats efter att Maria Hansson, kristdemokrat och HBTQ-profil från Söderhamn hotats på den högerextrema sidan Nordfront.

Det var i en twitterdiskussion där Maria Hansson (KD) skrev ett inlägg som anspelade på Nordiska motståndsrörelsens (NMR) kommande demonstration i samband med bokmässan i Göteborg: ”Dagen kommer när alla förbrytare i NMR och NU lagförs och låsas in”. NMR:s demonstration som går under parollen ”Revoltera mot förbrytarna!”.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

– Jag vet att det finns många medlemmar inom NMR som inte är aktiva, de har inte gjort sig skyldig till brott. Men de som hotar och hetsar, det är dem jag tänker på, säger hon.

Fick sten kastad i huvudet

NMR:s nätsida Nordfront skrev en artikel ”Könsförvirrad kristdemokrat vill börja fängsla politiska motståndare” som handlade om tweeten. Det är i den artikelns kommentarstråd som hotet mot Maria Hansson upptäckts.

– Det var massa kommentarer, den ena mer dum än den andra. Men det var inga direkta hot. Men den näst sista kommentaren löd: ”Kan inte bara någon göra slut på Maria Hanssons lidande?”.

Skärmdump på Maria Hanssons twitterinlägg samt den kommentar på Nordfront som hon nu har polisanmält. Foto: Skärmdumpar

– När jag läste det så kom jag tillbaka till 2011. Då hotades jag på en nazistisk sida. En vecka senare fick jag en sten kastad i huvudet, berättar hon.

– Jag är rädd att samma sak ska hända nu. Den rädslan gör att jag polisanmäler. Om jag tystnar, då har de vunnit, säger hon.

Enligt Maria Hansson har polisen rubricerat brottet som stämpling till mord.

Maria Hansson är bland annat talesperson för Öppna Kristdemokrater. Partiets hbtq-nätverk. Foto: Pressbild/Elisabeth Ohlson Wallin

Det var Hela hälsingland som först skrev om hotet mot Maria Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.