Kvinna utanför affär/Arkiv Foto: SVT/Arkiv

RIA får 400.000 för sitt arbete med EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

”Hela människan” heter RIA:s verksamhet i Gävle, som nu kommer att få 400.000 kronor av Gävle kommun till sin fortsatta verksamhet med EU-migranter under 2017.

I sin ansökan för verksamheten, som man kallar Crossroads, så beskriver RIA (Rådgivning i alkoholfrågor) det arbete man gör tillsammans med och för EU-migranter. Bland annat har man under 2015 byggt ut sin tvättstuga så att flera kan komma och tvätta sina kläder.

Hela människan bjuder behövande på frukost varje vardag i veckan och man har en anställd som pratar både bulgariska och svenska som finns på plats två dagar i veckan för att hjälpa till i kontakter med myndigheter och arbetsgivare.

Ansökan om de här pengarna skall behandlas i kommunstyrelsen under tisdagen, och förslaget till beslut är att Hela människan ska beviljas det sökta bidraget.

I beslutsunderlaget skriver man bland annat:

Syftet med verksamheten är att bygga relation och ge stöd som syftar till eget ansvarstagande för målgrupperna:

– migranter ifrån utlandet i behov av stöd med myndighetskontakter, boende och samhällsguidning

– medellösa EU-medborgare i behov av hygien och tvättmöjligheter samt iförekommande fall i behov av hjälp att etablera sig i Gävle

RIA står för Rådgivning i alkoholfrågor.

Hela Människans första arbetsområde var opinionsbildning i nykterhetsfrågan, där verksamheten startade 1920. Under 50-talet utvecklades ett arbete med kyrkorna för rådgivning i alkoholfrågor vid Ria-byråer. Idag finns Ria i var tredje svensk kommun, och arbetet inkluderar alla drogfrågor.

Hela Människans öppna verksamhet vänder sig till människor som på grund av missbruk, hemlöshet, kriminalitet eller brist på fungerande nätverk befinner sig i en socialt utsatt livssituation.

Källa: helamanniskan.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer