Riksdagspolitiker kritiserar flygplatsnedläggning i Gävle: ”Oklokt”

Uppdaterad
Publicerad

Både skogsbolag och den lokala flygklubben som bedriver skogsbrandbevakning är kritisk till nedläggningen av Rörberg. Riksdagsledamoten Viktor Wärnick(M) från Söderhamn anser att det är ett misstag att ta bort befintlig infrastruktur.

Gävleborg är det enda länet i Sverige utan en instrumentflygplats sedan Gävle kommun påbörjade avvecklingen av Rörberg år 2016. Det innebär att det inte finns någonstans att landa i länet vid dåligt väder. Det gäller även helikoptrar till sjukhusen.

Kommunen vill sälja flygplatsen till en privat aktör som vill ta bort landningsbanan och därmed skulle även möjligheten att flyga vid vackert väder, som flygklubben gör vid brandbevakningen, försvinna.

Med förra sommarens stora skogsbränder färskt i minnet tror Viktor Wärnick (M) att Rörberg behövs för landets krisberedskap.

– Det kommer att behövas både flygplatser och kapacitet i luften och att då sälja ut och gräva igen befintlig infrastruktur kommer inte att vara en god affär längre fram, säger han.

Förstår kommunen

Viktor Wärnick (M) förstår kommuens problem med att flygplatsen inte varit tillräckligt lönsam, och att det är frestande att sälja den till en jobbskapande it-aktör.

– Det kanske finns annan mark att använda och det kanske borde vara så att staten i större mån får ta ansvar för de kollektiva nyttigheterna vi har i infrastrukturväg, säger han.

Hur tänker du själv agera då?

– Det här är först och främst en fråga för Löfvens regering att se till att de infrastrukturnyttigheter vi har finns kvar även i fortsättningen, säger Viktor Wärnick (M).

Sverigedemokraterna var det enda parti som motsatte sig avvecklingsbeslutet i kommunfullmäktige 2016, men nu anser man att processen har gått för långt.

– När nu flygplatsen är nedlagd blir det väldigt kostsamt att återuppbygga den samtidigt som vi har en närhet till Arlanda, helikoptrar som kan sköta sjukhustransporter och så vidare, av de skälen ser vi inte det som möjligt att återuppbygga den igen tyvärr, säger Roger Hedlund (SD), riksdagsledamot från Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.