Robert Harrysson dyker och rensar skräp från Ovanåkers vatten. Foto: Marcus Määttä / SVT

Dykaren Robert rensar skräp i Ovanåkers vatten

Publicerad

I Ovanåkers vatten gömmer sig fordon, vitvaror, sopsäckar med oidentifierbara föremål och allt annat som människor över århundraden slängt där det inte syns. I jakten på fiskedrag och en försvunnen kyrkklocka började Robert Harrysson genomsöka dessa vatten, och nu försöker han tömma sjöbotten på oändliga mängder skräp.

Robert Harrysson började dyka för några år sedan. Det började med ett fiskeintresse, sedan snorkling, sedan dykning. Han hörde historier om kyrkklockor som försvunnit genom isen och hur Försvarsmakten slängt lådor med vapen i Ovanåkers vatten.

– Lite längre ner såg jag alltid någon frän sak som jag ville nå. Så jag behövde ta mig djupare och djupare. Men till slut blev jag mest besviken över allt glas på badplatser och allt annat skit som ligger överallt, berättar Robert.

Får hjälp av vänner

Nu får han låna en traktor av sin chef som han och olika vänner använder för att hämta upp tyngre föremål. Men han kan inte städa på heltid eftersom man som dykare inte får ta emot bidrag eller betalt. Städning och rensning räknas som dykeriarbete, vilket kräver en för dyr och lång utbildning.

Se när Robert dyker och plockar upp vad som troligtvis är en gammal kamin i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.