Men de rödgröna vill fortsätta samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

På kommunstyrelsen idag beslutade Alliansen tillsammans med SD att Gävle kommuns ska gå ur inköps- och upphandlingssamarbetet Inköp Gävleborg.

S, V och Mp var av motsatt åsikt och yrkade tillsammans att Gävle kommun ska stanna kvar i samarbetet med de övriga kommunerna i regionen.

Man menar att samarbetet genererar samordningsvinster till Gävle kommun genom att som större aktör på marknaden kunna pressa priserna under upphandlingsförfarandet. Det här skriver man i ett gemensamt pressmeddelande

Tappar kompetens

De rödgröna partierna menar också att nuvarande samarbetsorganet besitter en kompetens som kommunen själv kommer att ha svårt att tillgodose. Inte minst när det gäller möjligheten att ställa miljömässiga och sociala krav under upphandlingsförfarandet.

– Det är synd att Alliansen och SD väljer den här vägen i stället för att utveckla de samarbete vi redan har, säger Åsa Wiklund Lång, kommunalråd i opposition för Socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.