Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Hedlund (SD) förklarar varför han anser att mångkultur inte är bra i klippet ovan. Foto: Rikard Berglin/ SVT

Förlorar ordförandeskapet – står fast vid uttalande om kultur

Uppdaterad
Publicerad

Roger Hedlund (SD) postade en tweet som startade en konflikt i region Gävleborg gällande ordförandeskapet för Länsmuseet i Gävleborg. Turerna kring detta slutade i att han förlorade posten som styrelsens ordförande.

”Som ordförande för länsmuseet Gävleborg, presenterade jag mig idag för personalen och berättade om våra ambitioner, där åratal av sossestyre arbetat för att sudda ut vår kultur och historia. Nu ska svensk historia och kultur åter komma i fokus med ett sverigedemokratiskt styre!”

Så lyder Roger Hedlunds (SD) inlägg på Twitter tidigare i veckan.

Felaktigt vald av regionen

Konfliken som därefter blossar upp handlar dels om hur mycket politiker ska lägga sig i kulturen och om vem som har rätt att utse länsmuseets ordförande – regionen eller styrelsen själva.

– Jag tolkar det som att vi ska välja det inom (länsmuseet) styrelsen och då får vi ta det på ett styrelsemöte framöver. Känns ju bra ändå att vi kan vara överens om det nu, säger den nu föredetta ordföranden för Länsmuseet i Gävleborg, Roger Hedlund (SD).

”Vet inte mer än någon annan”

Flera av dem som sitter där verkar inte vilja att du ska sitta som ordförande, så risken är stor att du inte blir vald – vad tänker du om det?

– Vi får se vad styrelsen kommer fram till. Just nu vet inte jag mer än någon annan.

I ett mejl till museet från en jurist på tillsynsmyndigheten slås det fast att det är länsmuseets styrelse som väljer sin egna ordförande. Inte Region Gävleborg. Det innebär att det inte bara är Roger Hedlund (SD) som felaktigt valts till länsmuseets ordförande, utan detta har pågått i många år. 

Hör honom förklara varför han anser att mångkultur inte är bra i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.