Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Lindberg (S) och Owe Norberg berätta om bakgrunden till bråket om Roger Hedlunds (SD) ordförandeskap. Foto: SVT

Strid om ordförandeskapet på Gävleborgs Länsmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Roger Hedlund valdes felaktigt av regionfullmäktige till ordförande för Länsmuseet i Gävleborg. Det är i själva verket länsmuseets egna styrelse som tar beslutet, rapporterar Arbetarbladet. Det slås fast i en utredning efter senaste tidens stridigheter.

– Det som sätter igång hela den här processen, det är hans uttalanden, att han kliver in på museet och tänker diktera villkoren för vilken konst som ska finnas där. Jag är oerhört upprörd över det här, säger Eva Lindberg (S) som är ledamot i regionfullmäktige.

Avgörande mejl visar flerårigt fel

Socialdemokraterna hänvisar till stiftelselagen och menar att eftersom länsmuseet är en stiftelse så ska ordföranden utses av länsmuseets styrelse och inte av regionfullmäktige.

Det slås även fast i ett mejl från juristen på tillsynsmyndigheten till länsmuseet som tidningen begärt ut.

”Inte varit några problem”

Regionfullmäktige har tidigare utsett ordföranden för länsmuseet och enligt Eva Lindberg (S) har det inte varit några problem.

– Alla tidigare ordföranden har respekterat uppdraget och inte lagt sig i vad som hänger på väggarna, det har därför aldrig varit ett problem tidigare, oavsett partifärg på ordföranden, säger hon.

Styrelsen stoppar sig själv

Under torsdagen beslutade länsmuseets styrelse att stoppa allt arbete tills frågan om ordförandeskapet är avklarad, detta var Arbetarbladet först att rapportera om.

SVT Gävleborg har utan framgång sökt Roger Hedlund (SD).

Se videon för att höra om utspelen som upprör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.