Rörigt i Bollnäspolitiken

Publicerad

Fyra partier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna regerar i Bollnäs kommun. Det kan synas som en inte helt enkel uppgift att få ihop en så brokig skara men kommunalrådet verkar ändå rätt nöjd med mandatperioden.

– Ja, jag tycker vi haft ett bra samarbete inom kommunledningen och även när vi sökt stöd för frågorna. Jag upplever det faktiskt som att man gör det utifrån vad som är bra för Bollnäs, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Marie Centerwall.

Men den politiska processen blir förstås annorlunda.

Val 2018 – #dinröst

– Det är ju inte optimalt. Det är många tankar och idéer som ska blandas ihop innan det blir resultat av den politik man vill bedriva. Och dessutom har vi varit en minoritet, säger Liberalernas Daniel Didricksson.

Samarbete med Centerpartiet

Ja, fast det har suttit fyra partier vid makten har de styrande inte fått ihop en egen majoritet. Därför har man under mandatperioden haft ett valtekniskt samarbete med Centerpartiet.

– Egentligen har vi inte märkt så mycket av själva valsamarbetet. De andra fyra partierna som gjorde upp tillsammans med socialdemokraterna är egentligen de som kommit fram med förslagen och så har vi de gånger vi inte tycker de håller måttet försökt ändra förslagen, säger Marina Nilsson från Centerpartiet.

Många politiska vildar

Förutom många partier inblandade i styret har det parlamentariska läget i Bollnäs också utmärkt sig genom att fem ledamöter blivit så kallade politiska vildar, dvs de representerar av olika anledningar inte längre det parti de röstats in för. Dessutom sitter förutom de vanliga åtta partierna också två lokala partier, sjukvårdspartiet och Bollnäspartiet, i fullmäktige. Klart störst av dem är Bollnäspartiet som också är störst inom oppositionen. Men varför behövs det egentligen ett särskilt Bollnäsparti?

– Vi gick ut sju veckor före valet 2010 och blev blev näst största parti på en gång, så det finns ett uppdämt behov att slåss för de kommunala frågorna, säger partiets grundare Benny Engberg.

Men blir det inte bara en rörig situation med alla partier?

- Rörig situation är ju när man går in tillsammans och har olika ideologier utifrån riksplanet och så tycker man att man vill styra en kommun och samverkar inte under den här mandatperioden för att ideologierna inte stämmer, säger Benny Engberg.

Så här gick det senast

Socialdemokraterna        31,55 %

Bollnäspartiet                  15,23 %

Sverigedemokraterna     12,32 %

Centerpartiet                  11,86 %

Moderaterna                     9,39 %

Vänsterpartiet                   5,57 %

Miljöpartiet                        3,77 %

Liberalerna                        3,76 %

Sjukvårdspartiet Bollnäs    3,24 %

Kristdemokraterna            3,10 %

Källa valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet