Smycken av Rosa Taikon kommer att visas på Hälsinglands museum från och med nästa år.

Rosa Taikons smycken till Hälsinglands museum

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönta silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon gick bort i fjol, 90 år gammal. Nu har hennes verkstad donerats och smyckessamlingen har köpts in till Hälsinglands museum.

Rosa Taikon levde och verkade i gränslandet mellan Hälsingland och Jämtland i ett 40-tal år. Tanken är att ett hundratal smycken och föremål ska visas upp från och med 2019.

– Målet är att vi ska skapa en ny basutställning och berätta hennes historia som smyckeskonstnär. Rosa tillhörde den romska traditionen som vi har väldigt lite av i våra samlingar så det känns fantastiskt roligt och viktigt att få ställa ut, säger Joel Bergroth på Hälsinglands museum.

Unikt för Sverige och världen

Rosas romska arv har i decennier genomsyrat hennes arbete som debattör och som silversmed. Hennes stil i smyckesväg har till exempel blandat filigranarbete, romsk hantverkstradition med fokus på silversmide och svensk modernism. Det är något unikt för Sverige och världen, enligt Christina Zetterlund, universitetslektor på Linnéuniversitetet.

– Rosa var helt fantastisk. Det är svårt att hitta orden. Hon hade humor och förmågan att inspirera andra. Det var som att hon hämtade energi direkt från jorden. Och så var hon mycket klipsk, säger Christina Zetterlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.