Ungdomar vill vara med och påverka samhället

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en enkät som Region Gävleborg har gjort vill ungefär varannan ungdom i Gävleborg vara med och påverka i frågor om kommunen som de är bosatta i. Det är dock inte är lika många som känner att de faktiskt har möjlighet att nå fram med sin åsikter till de som fattar besluten.

Under hösten har Region Gävleborg och regionens kommuner genomfört enkäten Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, LUPP. Med hjälp av den har de undersökt hur ungdomar i Gävleborg ser på sin situation i skolan, möjligheten till arbete, hälsa och trygghet, fritid, framtid och hur det ser på inflytande och demokrati.

4500 svar

Enkäten genomförs var tredje år och år 2016 fick man in 4500 svar från ungdomar mellan 13 till 25 år.
Frida Stoltz, Strateg och ansvarig för LUPP vid Region Gävleborg, menar att enkätundersökningen fyller stor funktion.

– Den är ett sätt för oss att ta reda på vad ungdomar tycker, deras åsikter och hur deras livssituation ser ut. Utan svaren som vi har fått in så vet vi inte vilken inriktning ungdomarna har och hur vi ska påverka deras livssituation i Gävleborg så den är jätteviktig, säger Frida Stoltz.

”Som ensam individ är det nog svårt”

Enligt den senaste enkäten är varannan tillfrågad intresserad av politiska frågor men det är färre som känner att de faktiskt har möjlighet att påverka.

SVT Nyheter Gävleborg frågade några gymnasieelever på Polhemsskolan i Gävle om de känner att de kan påverka i politiska frågor.

– Om man är engagerad så kan man nog göra det, om man går med i någon ungdomsgrupp, men som en ensam individ är det nog svårt, säger Simon Persson.

Julia Olsson menar att åldern kan avgöra.

– Till en viss del kan man väll påverka lite men jag tror att desto högre man kommer upp i åldern desto mer kan man påverka, säger hon.

Skolan en viktig faktor

Matilda Nylén, elev på Polhemsskolan, har ett förslag på hur man ska få fler unga att känna att de har inflytande.

– Jag tror att man ska prata mer om det i skolan, prata mer om politiska frågor och inte lika mycket om partier, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Gävleborg
Mer Nyheter