Jessica Lindegren, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Älvkarleby kommun. Foto: SVT

Rusning till biblioteket i Skutskär

Uppdaterad
Publicerad

Älvkarleby kommun är platsen för det som som sannolikt måste vara den största ökningen i Sverige vad gäller antalet besökare till biblioteket.

Biblioteket i Skutskär har lyckats med det smått otroliga att öka antalet besökare från ett år till ett annat med 62 procent. En kommun med omkring 10.000 invånare samlade på sig hela 125.000 besök under 2017.

– Vi fick ju tillgång till en angränsande lokal som vi har haft ögonen på länge. Och så har det kommit många barn och ungdomar, säger Jessica Lindegren, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Gratis och för alla

Om barn och ungdomar är den ena gruppen som ökar stort, så är nyanlända den andra. På biblioteket kan man hitta litteratur på det egna språket och få tillgång till en dator och kanske enda möjligheten till nyheter om hemlandet.

– ”Pappa, pappa”, säger barnen och ber att få gå hit. Ja, då gör vi det, säger Tasabih Alzuhari.

Biblioteken är den kanske sista arenan i samhället som alla har tillgång till och som inte kostar något att besöka.

– Det är ju jätteviktigt, instämmer Jessica Lindegren.

Förskonade från bus

Debatten har på senare tid kommit att handla om att bibliotekens öppenhet faktiskt öppnar upp för problem, med till exempel ungdomsgäng som går in och stör och provocerar både besökare och personal när de inte har någon annanstans att ta vägen.

– Men vi är väldigt förskonade. Det kan vara hög ljudvolym men vi tittar bland på ljudabsorberande plattor, säger Lindegren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer