Flera av länets kommuner väntas drabbas kännbart av stigande elpriser. Foto: Anders Wiklund/TT

Så drabbas Gävleborgs kommuner av stigande elpriser

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i länet väntas få högre elkostnader, visar SVT:s kartläggning. I bland annat Hudiksvall och Gävle ska nya elavtal tecknas efter årsskiftet. Flera kommuner arbetar också på bred front för att minska sin elförbrukning och på det viset få ner elkostnaderna.

SVT Gävleborg har ställt frågor till länets kommuner hur de påverkas under elkrisen.

Flera av kommunerna i Gävleborg sitter tryggt i båten när elkostnaderna väntas stiga under vintern, tack vare bland annat fasta elavtal. Lugna är de i Söderhamn, Nordanstig, Ovanåker bland annat.

Men det finns också flera som oroar sig. Hudiksvall, Hofors och Gävle kommuner sitter på fasta elavtal som löper ut vid årskiftet. I Hudiksvall och Gävle kan de inte säga hur stora skillnaderna blir när ett nytt avtal ska tecknas, men Hofors väntar sig en kraftig kostnadsökning.

Arbetar aktivt för att minska elförbrukningen

Alla kommuner som SVT varit i kontakt med arbetar på ett eller annat sätt med att få ner elanvändningen.

Hudiksvalls kommun säger att investeringar för att minska förbrukningen kan tidigareläggas om kommunen får höga elkostnader. I Söderhamn har kommunen investerat 300 miljoner kronor i åtgärder för elbesparingar i fastigheter sedan 2016/2017.

Områden som kommunerna nämner är under genomlysning är ventilation, uppvärmningssystem och belysning.

I Gävle, Hofors och Söderhamn ser de i dagsläget över alternativ för att minska förbrukningen, men inga nya beslut är tagna.

Sandviken och Ockelbo har inte svarat på enkätfrågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer